Navigace
Domů
Magazín
Kalendář

Jsem-Pes

Jak začít?


Autor: igy
Přidáno: 6. 6. 2021
Revize: 2, Upraveno: 6. 3. 2023

Žádný strach, každý nějak začínal. Není se za co stydět. Naopak všichni zkušení ti mohou závidět, že máš to objevování ještě před sebou! A protože ti chceme s objevováním pup-play pomoci, máme pro tebe pár rad do začátku.

Jak začít na Jsem-Pes?

Registrace je samozřejmě skvělý krok, ale nejdřív je lepší si přečíst nějaké články a povídky a kouknout na pořádané i minulé akce, abyses ujistil, že ti tato komunita vyhovuje, že jsi připravený rozvíjet tyto své sklony a že chceš poznávat další lidi.

Pak je na čase udělat ten další krok a zaregistrovat se. Základní údaje je samozřejmě dobré vyplnit podle skutečnosti, ale nemusíš se hned odhalovat celý. Všichni chápou, že takovýto psí „coming out“ může být náročný a bude chvíli trvat. Po registraci se můžeš už rozhlížet po komunitě, osmělovat se, seznamovat a doplňovat svůj profil o myšlenky, fotky a kamarády, aby i komunita mohla poznávat tebe.

Jak začít se setkáváním?

Jít prvně na akci může být velmi náročné, pokud zrovna nejsi společenský typ. Lepší je tedy domluvit se s nějakým pejskem třeba jen na procházku, poznat ho a přes něj se seznámit s dalšími pejsky. Určitě si ale domluvte takové setkání, které ti bude příjemné. Někteří pejskové jsou nestydové a klidně budou chotit po městě v masce, což ti možná nebude sedět. Ale i takoví vyrazí rádi slušně, aby pomohli dalšímu štěněti začít.

Společně pak můžete dojít na akci, a to už určitě bude schůdné i pro ty nejstydlivější. Akce, zvláště ty naše jako Výročí, Czech Puppy a Zvířátka, jsou především kamarádské, seznamovací, se zábavným programem, aby se nikdo nenudil, takže se není čeho bát. Více o akcích si můžeš přečíst v článku Jak do klubu.

Pokud se ale chystá nějaká akce, o kterou bys nerad přišel a ještě sis nenašel parťáka jako doprovod, nezoufej. Zkus napsat někomu z organizátorů a rádi ti pomohou najít někoho, kdo ti v začátcích pomůže.

Jak začít s psím hraním?

No a teď ta samotná pupplay nebo dogtraining, resp. hraní na štěně nebo výcvik psa. Z článků nebo registrace jsi určitě už vytušil, že styl hraní se může u jednotlivých psů značně lišit, protože štěně vyžaduje jiný přístup než třeba čokl, viz Výrazy pup-play. Hlavní tedy je alespoň tušit, co od svého hraní očekáváš, jestli jsi spíš hravý, a proto hledáš další pejsky, nebo toužíš po výcviku od Pána. A také jestli hledáš kamaráda nebo stálého partnera a jestli je to jen nějaké doplnění tvých jiných BDSM zálib nebo zda jsi pes celou duší.

Podle toho si můžeš najít vhodného Páníčka, který bude rozumět tvým potřebám. Může být dobré najít si i Páníčka s jiným psem, od kterého můžeš něco okoukat. Ale to může být pro někoho příliš intenzivní a Pán s jiným psem už může mít nějaká očekávání. Možné je i najít si jen samotného psa parťáka, se kterým si něco zkusíš, aby sis to zažil, než budeš hledat pravého partnera na dogtraining.

Hlavní ale je, aby to bylo vždy podle tvých představ. A i když se s někým sejdeš na hraní nebo výcvik, stále platí, že jsi hlavně svým vlastním pánem a pokud ti něco nevyhovuje, máš právo to říct a akci nebo celý vztah přerušit a hledat dál, jak rozebíráme v článku O čem může pes rozhodovat.

Kam jít dál?

Pokud chceš nejdřív poznat komunitu víc, je spoustu dalších míst na internetu, kam můžeš zavítat. Naše hlavní tipy jsou tyto:

Twitter Jsem_Pes a Czech Puppy Team - tam najdeš zajímavé informace o novinkách v komunitě i o chystaných akcích. A když si projdeš sledující těchto účtů, určitě narazíš na spoustu českých i slovenských pejsků, které stojí za to sledovat.

Stránky PuppSpace.cz - stránky několika šikovných pejsků a fenek, kteří organizují pravidelná kamarádská setkání i výlety v Praze i Ostravě, na které se můžeš rozhodně připojit.

Telegram Český Ústav Zvířecích Antropomorfů (Č.Ú.Z.A) - telegramová skupina pro všechny české pejsky, fenky, Páníčky i Paníčky, kde si mohou povídat, diskutovat a sdílet své zážitky

Discord Puppies - nově vznikající discord server pro české pejsky a Páníčky

Facebook Čeští psi - již dlouho běžící Facebooková skupina, která byla ale spíše nahrazena výše uvedenou Telegramovou skupinou.

HTTP/1.1