Navigace
Domů
Magazín
Kalendář

Jsem-Pes

Příkazy, které by měl pes znát


Autor: Igy
Přidáno: 17. 6. 2012

Série: Rady pro nováčky
VýrazyPravidlaOblečeníPříkazyŽrádloZdravíRasyGesta

Hra na psa může mít mnoho podob podle toho, co má zrovna pán a pes nejraději. Mezi nejobvyklejší součástí po obojku, nahotě a běhání po čtyřech ale určitě patří znalost psích příkazů. Určitě se liší míra, kolik příkazů musí pes umět. Někteří Pánové-Trenéři si mohou zakládat na znalosti desítek příkazů a rádi předvedou, co vše svého psa naučili. Páníček štěněte zas nemusí požadovat žádný příkaz a „Sedni“ či „K noze“ používá spíše ze zvyku než z touhy zkoušet příkazy.

Stejně tak psi mohou na příkazy umět reagovat různě. Zatímco zvířecí psi se musí dlouze příkazy učit a ne vždy se to u složitějších přikazů povede, lidský pes má výhodu svého mozku, a proto je pro něj pochopení příkazu hračka. Pán a pes by se tedy spolu měli dohodnout, jak vlastně bude výcvik příkazů probíhat a jak bude jejich plnění vyžadováno.

Hlavně slovo by ale měl mít pes, neboť právě on se rozhoduje, jak moc svůj lidský mozek zapojí. Velmi lidsky inteligentní pes nepotřebuje učit žádné příkazy, ať jsou jakkkoliv složitě podané. Animálně chytrý pes by neměl problém pochopit jasné příkazy jako „Lehni“, ale se složitými větami typu „Pojď si mi lehnout do klína“ by už určitě potíže. A trochu hloupější nezkušený pes samozřejmě může zmateně koukat i při nejjednodušších příkazech a čekat, až ho pán příkaz naučí, přesně jak by ho učil svého zvířecího mazlíčka. Ať už v očekávání velké zábavy při učení, nespočtu trestů za neplnění nebo jen v touze po maximální věrnosti své psí předloze.

Pokud by si ale Pán chtěl užít výcvik, přestože se pes zdá velice inteligentní, můžete zkusit výcvik zaměřený především bezchybné plnění příkazů při držení požadovaného pozice, či rychlost s jakou pes bude pozici zaujímat. Vše je jen na vás a vaší fantazii, hravosti a dominanci.

Pozice

Sedni - Toto je nejobvyklejší příkaz, který určitě každý pes umí splnit bez problémů. Správně by měl pes sedět na patách, s nohama roztaženými od sebe, rukama kousek před koleny na šíři ramen, páteř vytaženou z ramen a prohnutou, aby vystrkoval zadek a hlavu otočenou na pána.

Postoj - Také poměrně snadný příkaz, který ovšem může působit jistý zmatek. Pes by si měl stoupnout „na všechny čtyři“, tj. na napnuté ruce a na kolena s propnutými kotníky a chodidly nahoru. Páteř by měl mít prohnutou dolu a hlavu a zadek vystrčené nahoru. Přirozenější příkaz pro tuto pozici by asi byl Postav se, ale to by mohlo některé suby-psy mást a mohli by se pokoušet postavit na nohy. Proto je lepší zvolit specifičtější příkaz.

Lehni - U tohoto příkazu může být trochu zmatek, protože člověk má jiné požadavky než pes. Správný psí leh by měl být na břiše, s nohama i rukama pod tělem, koleny a lokty těsně vedle těla a hlavou položenou na rukou. Člověk ale v této pozici nedokáže dlouho vydržet a navíc nedokáže dost zaklonit hlavu, aby v této pozici mohl sledovat pána. Proto se musí pán se psem dohodnout, jestli se má mít pes při lehu hlavu na rukou nebo zvednutou (pro zvednutou hlavu je možné také používat příkaz Sfinga)

Spi - Toto není příkaz, který byste znali z výcviku zvířecích psů. Lidští psi si však takoví příkaz vyžadují. Človek kvůli odlišným kloubům nedokáže dlouho vydržet v pozici Lehni. Pro člověka je přirozenější ležet na boku a při spánku mít spíše natažené nohy. Je lepší zvolit také nějaký příkaz pro tuto pozici, než aby Pán požadující jinak správné plnění přecházel neposednost u setrvání v lehu.

Nahoru / Dolu - Jednoduchý příkaz pro určení, kam se má pes hnout. Pokud je například pes na gauči a dostane příkaz Dolu, musí seskočit. Pokud je pes na zemi a dostane příkaz nahoru doprovázené ukázáním na gauč nebo poklepáním na dotyčný nábytek, pes na něj vyskočí.

Místa

Ke mně - Vcelku pochopitelný příkaz pro každého lidského psa. Od psa se očekává, že co nejrychleji přiběhne k pánovi.

K noze - Velmi známý příkaz, který má víceméně podobný účinek jako Ke mně. Narozdíl od předchozího příkazů má ale tento příkaz trvající účinek a to hlavně v případě, že se pán rozejde nebo už jde. Pes by měl Pána následovat vedle něj na dosah ruky.

Zůstaň - Známý příkaz, při kterém se pes musí zůstat na místě, nebo podle kontextu a zvyklostí v místnosti, dokud ho pán nezavolá.

Čekej - Velmi podobný příkaz jako Zůstaň, ale podstatně přísnější. Pes by měl zůstat nejen na konkrétním místě, ale i v konkrétní pozici, například v sedě, dokud není zavolán nebo mu není udán jiný příkaz.

Hlídej - Podobný příkaz jako Čekej, ale naopak volnější. Pes má volnost pohybu, ale měl by hlídat místnost/byt/dům/zahradu, kde se nachází. Pokud je příkaz doplněn ukázáním na konkrétní věc či osobu, pak by měl hlídat ji. Hlídáním se pochopitelně myslí zabránění přiblížení kohokoliv cizího vlastním tělem a vrčením či štěkáním.

Místo - Pokud má pes určený nějaký svůj pelíšek, jako polštář či deku na zemi, při tomto příkazu by měl pes odběhnout na toto místo a zůstat zde. Pokud pes nemá určené místo, měl by si najít nějaké jemu nejmilejší, kde nebude Pánovi překáže, obvykle u misky s vodou. Pes by měl předpokládat, že zde zůstane delší dobu, a proto by měl pudově zaujmout pozici Lehni nebo Spi.

Věci

Aport - Známý příkaz, při kterém budete mít nejspíš problémy s místem, kde ho realizovat, než s vlastním učením a realizací. Pro správný aport by měl Pán zavolat psa k sobě, dát mu očuchat věc, kterou drží (míček, kost, botu, ponožku, ...) a poté ji hodit se slovy Aport. Pes by měl danou věc přinést zpátky.

Přines vodítko / boty / ... - Rozšíření příkazu Aport, kdy je pes vycvičen na nějakou konkrétní věc, kterou poté dokáže přinést z nějakého konkrétního místa.

Hledej klíče / mobil /... - Ještě zajímavější varianta příkazu aport a přines. Pes musí prohledat místnost/byt/dům a najít zmíněnou věc a donést ji pánovi. Alternativnou výcviku pak je, že místo přinesení zůstane pes u věci a zaštěká.

Dej - Velmi pochopitelný příkaz po aportu či přinesení věci. Pán při vyslovění příkazu nastaví dlaň a pes mu věc vloží do dlaně.

Pusť to - V případě, že pes přinesl něco jiného nebo pán již věc nepotřebuje, po tomto příkazu pes pustí věc na zem a více by si jí už neměl všímat.

Nech to / Fuj / Přestaň - Velmi pochopitelné příkazy, které snad nepotřebují vysvětlení. Pes by měl přestat s tím, co momentálně dělá, ať už něco nebo někoho kouše, líže nebo očuchává.

Kousky

Dej pac - Nejobvyklejší kousek pejsků pro předvádění výcviku. U lidských pejsků to sice není až tak úžasné, jako u psích, ale rozhodně je to zábavné a roztomilé. Pán by měl tento příkaz vydávat zároveň s nastavením dlaně. Pes poté jednu přední tlapku položí pánovi do nastavené dlaně.

Pros - Náročnější obdoba Dej pac. Pejsek by si měl sednout na paty s koleny mírně od sebe, ruce nastavit skrčené před sebe, hlavu mírně předklonit a podle stočit nahoru na pána s prosebným výrazem.

Ukaž se - Tento příkaz určitě u psích pejsků nenajdete (jedině alternativy Dělej mrtvého nebo Otoč se). Při tomto příkazu by měl pejsek ukázat svoje slabiny a další části, aby pán vše dobře viděl a měl dobrý přístup. Proto se musí lehnout na záda, prohnout se, aby vystrčil a zatáhnout břicho. Ruce musí dát skrčené vedle hrudníku, aby ale nebránil přístupu na hrudník (hlavně bradavky). Zároveň zakloní hlavu, aby odhalil krk a bradu (pro drbání). Pes ale musí hlavně skrčit nohy, jak se na něj sluší, ale maximálně je roztáhnout, aby byl dobrý pohled i přístup ke slabinám a genitáliím.

Hezký postoj - To je jiný alternativa příkazu Ukaž se, ale ve stoji. Pes zaujme podobnou pozici, jako při příkazu Postoj, ale nohy musí mít výrazně od sebe, aby měl pán dobrý přístup ke genitáliím, a ještě více vystrčit zadek, zaklonit hlavu, vytáhnout prsa a zatáhnout břicho, než u normálnáho postoje. Hlavní je, aby pes vypadal maximálně dobře a závidění hodně.

Štekej - Co k tomu říct, pes musí ukázat, jak dobře umí štěkat. U zvířecích psů se používá příkaz Mluv, nicméně doporučuji si tento příkaz schovat pro povolení skutečného lidského mluvení, kdy od svého pejska potřebujete vědět něco, co vám není štěkáním a výrazy schopen říct.

HTTP/1.1