Navigace
Domů
Magazín
Kalendář

Jsem-Pes

Zdravý pejsek především


Autor: Igy
Přidáno: 17. 11. 2014

Série: Rady pro nováčky
VýrazyPravidlaOblečeníPříkazyŽrádloZdravíRasyGesta

Pup-play a dog-training není jen velká zábava, ale i dost starostí. Cvičitel i sám pes by měli dbát na to, aby vše neskončilo nešťastně. Na co byste si měli dát při hraní na psa pozor?

Odřeniny a otlučení

To asi napadne každého, že packy nejsou jen dekorativní doplněk, ale jsou také ochrannou rukou. Proto je dobré mít packy více vycpané, aby byly klouby v bezpečí. Vydržíte pak mnohem delší hraní. Stejně tak kolena je dobré chránit kvalitními nákoleníky. Jaké to jsou, to už je sporné. Často se doporučují gumové pro podlaháře, které dobře pruží. Mě se osvědčily látkové pro volejbalisty, které zas lépe drží na místě. Nicméně žádné nákoleníky nejsou dokonalé a nevydrží na koleni věčně. Není proto ostudou občas hru zastavit a zakňučet na Pána, že je potřeba nákoleníky narovnat.

Bolesti, křeče

I při ochraně nákoleníky a packami může pejska potkat další zjevný problém. Lidské tělo, svaly a kosti je prostě jiné než psí a není stavěné na stejné polohy. Proto by se měl pejsek občas trochu protáhnout. Rozhodně natáhnout všechny končetiny a klidně i postavit, když to bude nutné. Nemusíme být přece na čtyřech nepřetržitě. A nutnost natažení se týká i spaní. I když schoulení se někde v boudě, v kleci nebo pod stolem může vypadat roztomile, radši si nechávejte dostatek prostoru, abyste se v noci mohli bez problémů natáhnout a rozvalit. Ať si tělo pořádně odpočne a neprobudíte se celý rozlámaní.

Dehydratace a přehřátí

Pokud je součástí vašeho kostýmu latexový oblek, třeba ještě s maskou, určitě si dávejte dobrý pozor, jak moc se potíte a naopak jak moc pijete. Dodržovat pitný režim je nutné nejen u lidi, ale i u lidských psů. Rozhodně není dobrým koncem hraní upadnutí pejska vyčerpáním. Pokud jste radši nazí pejskové, nebudete se potit tolik, ale stejně se hlídejte. Lidské tělo není na takové psí běhání stavěné, proto spaluje hodně energie a produkuje hodně potu. Pravidelné přestávky a doplnění tekutin je základem.

Nachlazení či spálení

Akce v přírodě na louce jsou snem mnoha lidských pejsků. Přeci jen prostor pro běhání je mnohem větší, vzduch je zdravější a vůbec je akce pod širým nebem radostnou událostí, jako i u pravých psů. Nicméně neměli při té radosti zapomínat na lidské zdraví a především na lidskou kůži, která se nemůže rovnat psímu kožichu. Ten dokáže naše zvířecí bratry ochránit před zimou i teplem, zatímco mi musíme použít pomůcky k tomu určené – dostatečné oblečení v zimě a opalovací krém v létě. Ať po tréninku neskončíme v horečkách. Samozřejmě i zde platí varování proti přehřátí, stejně jako úpalu a úžehu, takže dost pijte a občas se běžte schovat do stínu.

A pozor, nepřeceňujte svou výdrž ani v klubech a bytech. Teplota bývá často přizpůsobena na oblečeného jedince a ne na nahého psa, navíc pohybujícího se u země, kde je vždy chladněji.

Klíšťata

Venku na louce či v lese nás může čekat i další nemile překvapení, které máme se zvířecími bratry společné. Nevím, jestli i u lidí fungují různé obojky proti klíšťatům. Rozhodně najdeme ale dost přípravků a sprejů, kterými se můžeme bránit. I tak by měl ale Páníček po každé takové vycházce svého pejska prohlédnout a zkontrolovat. A pokud se chystáte do přírody vyrážet častěji, je dobré také zvážit očkování proti klíšťové encefalitidě.

Žloutenka

Když už jsme u toho očkování, měli byste se také ujistit, že jste očkovaní proti Hepatitidě a to především typu A. I když se jí říká „nemoc špinavých rukou“ a pejskové ruce nemají, Hepatitida A se přenáší obecně vzato dostáním viru do pusy, čímž narážím hlavně na aportující pejsky, případně čokly lízající boty. Pokud aportujete v přírodě, nikdy si nemůžete být úplně jisti, jestli nepřijde hračka do styku s nějakými výkaly divoké zvěře. Vir může vydržet na místě i několik měsíců, takže si není radno zahrávat. A ani při hraní v sex/fetiš klubu si nemůžete být jisti, co se na podlaze mohlo objevit, zvláště pokud ve stejných prostorách probíhají i piss a fist párty.

STD

Ať HIV, hepatitida, syfilis nebo další nemoci, pokud jste sexuálně aktivní pejsek nebo fenka, rozhodně nikdy nezapomínejte na ochranu. Pokud máte packy, je to především starost vašeho Páníčka, aby sobě či pejskovi, který vás má nakrýt, nasadil ochranu. Zdraví máme jenom jedno a na rozdíl od odřených kloubů či nachlazení, všechny výše vyjmenované sexuálně přenosné choroby zatím nejsou zcela vyléčitelné! Léčí se a často se zcela „vynulují“, ale v těle přesto zůstávají a mohou se po čase vrátit. Takže si nebudeme zahrávat kvůli reálnosti psího styku či odporu k latexu, ne?

HTTP/1.1